Gică Hagi îi îndeamnă pe oamenii care conduc sportul din România să adopte modelul maghiar: investiții masive în centrele de copii și juniori
Un meci cu Ungaria are, în opinia „Regelui”, intensitatea unui derby Steaua – Dinamo
Domnule Hagi, sunteți ultimul selecționer al României care a învins Ungaria (2-0) într-o partidă oficială… (întrerupe reporterul) În scurtul meu mandat… Am făcut și eu ceva (zâmbește). A fost un meci echilibrat, și noi, și ei aveam șanse la calificare. Dar pe teren lucrurile au stat cu totul și cu totul altfel, am dominat, am fost echipa mai bună. Puteam marca mai mult și, fără discuție, am fost echipa mai bună. Sper ca la fel să se întâmple și vineri.
Cum se trăiește un meci cu Ungaria, având în vedere relațiile dintre cele două popoare? Este ca un derby! Ca un Steaua – Dinamo, dacă vreți o comparație! Dar totul trebuie să rămână în limitele fair-play-ului. Până la urmă, vorbim despre o competiție sportivă și nu trebuie să uităm acest lucru. Nu trebuie să amestecăm sportul cu altceva.
Îi este mai ușor unui antrenor să își motiveze jucătorii înaintea unor meciuri cum este acesta de la Budapesta? Când joci cu Ungaria, ca antrenor, n-ai de ce să lucrezi prea mult la partea psihologică, pentru că importanța meciului îi conduce pe jucători, pe cei din staff, în direcția potrivită.
Cât de mult vom resimți absența lui Marica? Echipa se obișnuise cu el, dar îi avem pe Bogdan Stancu, pe Mutu, pe Rusescu. E bine că selecționerul are alternative. Apoi, după meci, vom vedea cât de bune au fost și dacă s-au ridicat la nivelul lui Marica. Dar opțiuni sunt… nu de vârf veritabil, de nouar, dar avem oameni cărora le place golul, care au execuții interesante în fața porții.
Cât mai poate ajuta Mutu echipa națională, având în vedere că a ajuns la 34 de ani? E greșit să ne referim la vârsta lui, Mutu are valoare și asta contează. Poate ajuta naționala cu foarte multe lucruri. E talentat, are experiență, e un jucător care marchează mult. Naționala are nevoie de el. Și nu contează vârsta.
„Gigi a cerut prea mult de la Tănase”
Viorel Moldovan spunea despre Tănase că este un jucător care și-a atins limitele. Voi, presa, cereți prea mult de la el! Bine, și Gigi la un moment dat. Tănase a fost șeful generației sale, e un jucător de echipă. Eu cred că el a crescut în ultimii ani, dar uneori se exagerează și se cer prea multe de la el. Mai poate crește, până la 29 de ani tot înveți.
Puteți face o comparație între Ungaria și România în ceea ce privește sectorul fotbalului juvenil? Se pare că ei au pus bazele unui proiect foarte amplu pe care l-au expus la ultimul congres FIFA, ținut chiar la Budapesta. Un proiect pe 10 ani, în care este implicat și prim-ministrul. Au plecat pe un drum bun. Sperăm ca și noi să facem același lucru.
Noi avem Academia Hagi, ei au Academia Ferenc Puskas. Care sunt asemănările și deosebirile dintre cele două? Noi avem o colaborare bună cu ei. Și eu, și Puskas am fost stângaci, am jucat la Real amândoi, deci era normal să avem relații bune (râde). Maghiarii sunt foarte bine organizați, sunt susținuți puternic și de prim-ministrul Orban.
Aici, la capitolul finanțare, intervin diferențele… Da, da. Ei și-au dat seama că aceste Academii pot produce jucători care să reprezinte Ungaria la un nivel foarte înalt. Și noi trebuie să începem să facem același lucru. Aici este cheia viitorului nostru în următorii 20-25 de ani. Nu mai trebuie să ne uităm doar la performanța de vârf, la Steaua, la Dinamo, la cupele europene… trebuie să ne uităm la centrele de copii și juniori.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER